Urbex fotografie in hotel Jikke te Sneek.

‘Urban exploring’ daar is ‘urbex’ een afkorting van. Het betekent het fotograferen van verlaten panden. Vanaf de jaren ’80 fotografeer ik zelf graag in lege panden. Waarom? Het mystieke sfeertje, het verleden dat je voelt in zo’n pand, zeg het maar.
Inmiddels is het een ‘tak van sport’ in de fotografie geworden: urbex fotografie.

Als je op Google kijkt, valt het niet mee om een juiste locatie te vinden. De fotografen die een mooie locatie kennen, houden hun mond wijselijk stil, en daar ben ik er zelf één van.

Kijk eens goed in je stad, dorp of gemeente; er is altijd wel een pand dat leeg staat, en de moeite waard  is om van binnen te fotograferen.

Oude hotel kamer vastgelegd.

Urbex fotografie: de spelregels

  • In het pand fotografeer je; je neemt niets mee en vernielt niets.
  • Let op waar je loopt, je kan zo door een vloer zakken.
  • Probeer altijd toestemming te krijgen.
  • Zorg ervoor dat je altijd een opgeladen mobiele telefoon bij je hebt, zeker als je alleen bent.
  • Laat iemand weten waar je gaat fotograferen.
  • Neem eten en drinken mee, maar natuurlijk ook … je camera uitrusting, goed opgeladen batterijen en een stevig statief.

03-fotografie-urbex-jikke-hotel-sneek-documentaire-3330

Op de locatie

In een verlaten gebouw zul je het moeten doen met bestaand licht, want de stroom is ongetwijfeld afgesloten. Een goed driepoot statief is dan ook een belangrijk gereedschap (eventueel ook nog een éénpoot statief). Als je op statief werkt, geeft het je het voordeel, dat je met een lage ISO-waarde (bv. 200) kunt werken. Je hebt dan een groter bereik tussen de lichte en donkere partijen dan wanneer je met een hogere ISO-waarde gaat fotograferen (zoals meer dan ISO 1600).

Fotografeer in ‘RAW’. Je kunt later in ‘Photoshop’ of ‘Lightroom’ heel veel details terughalen, die je in eerste instantie zo niet ziet. M.n. in de donkere en lichte gedeeltes van de foto.

04-fotografie-urbex-jikke-hotel-sneek-documentaire-garage-klimop-3396

Belichting bij Urbex fotografie

Zet je camera niet op automatisch, maar kies voor diafragma voorkeuze. Zet je ISO-waarde op 200 en gebruik een diafragma om te beginnen van f8 of f11. Je hebt dan voldoende scherpte diepte. Later kun je wel spelen met die scherpte diepte. Je ziet de sluitertijd in je camera redelijk laag staan. Dit is niet erg omdat je op statief werkt.

05-fotografie-urbex-jikke-hotel-kamer-sneek-documentaire-3694

Fotograferen

Kijk eerst goed om je heen, ontdek de details die vaak genoeg aanwezig zijn, zoals een oude deurklink, sleutels, oude telefoons, bedrading, gereedschap, enz.

Neem de tijd om een goede compositie te bepalen. Bepaal voor jezelf wanneer en waar het licht het beste is, en maak zo een plan. Verdiep je dus in de ruimtes die er zijn, en blijf kijken. Ontdek het mystieke van het gebouw en voel het verleden.

06-fotografie-urbex-jikke-hotel-kamer-sneek-documentaire-3728

07-fotografie-urbex-jikke-hotel-piano-cafe-sneek-documentaire-3379

naam_paul_rood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *