Portretfotografie

Het fotograferen van mensen is erg populair en is boeiend om te doen, maar waar moet je met portretfotografie zoal op letten?

Portretfotografie is persoonlijk

Een goed “portret” daar wordt nogal verschillend over gedacht. Is dat een foto waar iemand helemaal opstaat -je zegt dan “ten voeten uit”-, of voor de helft, of alleen zijn gezicht. Voor mij is de regel: als iemand zijn karaktereigenschappen goed tot uiting komen, kun je spreken van een goed portret.

Hoe bereik je dat? Zorg dat de persoon die je gaat portretteren zich op zijn gemak bij je voelt. Dat bereik je door eerst even een kort gesprek met hem of haar te hebben, vraag bv. naar zijn hobby’s, zijn werk of vakanties.

Let tijdens dat gesprek goed op bewegingen, gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal, enz. Als je dan gaat fotograferen, probeer dan dit weer op te roepen en neem de tijd daarvoor.

fotografie-tanzania-portret-documentaire-5448

Camera standpunt

Het standpunt van de camera is belangrijk bij portretfotografie. Je kunt het beste beginnen met op ooghoogte te fotograferen. Probeer daarna ook eens een standpunt van bovenaf of een wat lager standpunt met je camera. Laat je model ook eens zitten of liggen.

Het model hoeft ook niet altijd in de camera kijken, laat het model ook eens naar opzij of naar beneden kijken.

Compositie

Blijf wel op de compositie letten. Gebruik hiervoor de regel van ‘één derde’. Als hulpmiddel gebruik je het volgende: verdeel in de zoeker het beeld in drie gedeeltes, zowel horizontaal als verticaal. Er ontstaan dan snijpunten. Die posities zijn belangrijk om bijvoorbeeld het gezicht in te plaatsen, of de ogen. Let daarbij wel op de kijkrichting van het model. Daar bedoel ik mee, dat het model het beeld inkijkt. In mijn volgende blog ga ik hier meer over vertellen.eenderde_compositeMaak als fotograaf niet alleen liggende foto’s maar ook eens staande.

fotografie-portret-bogerman-marret-fortuin-802

Licht

Gebruik in het begin met portretteren zacht licht, zodat je geen harde schaduwen krijgt. Voor buiten is licht bewolkt weer ideaal. Binnen kun je dit bereiken bijvoorbeeld met vitrage voor de ramen. Met ramen op het noorden heb je dit probleem niet. Dit zachte licht modelleert prachtig om het model heen.

Een handig hulpmiddel om de schaduwkant van het gezicht op te lichten is door gebruik te maken van een reflectiescherm. Hiervoor kun je eenvoudig een groot wit stuk karton of piepschuim gebruiken.

fotografie-mariska-auto-mg-mode-roosenstein-wolkem-8127

Scherptediepte

Voor het portretteren gebruik ik zelf graag een lens vanaf 100 mm. Dit komt ongeveer overeen met hoe onze ogen waarnemen. Stel goed scherp op de ogen van het model. Het is heel belangrijk dat de scherpte in de foto op de ogen van het model ligt, vooral als je een diafragma gebruikt van f2.8 of f4.0. De scherptediepte is dan erg klein, dan komt scherpstellen precies. Als statief is een één-poot statief erg handig bij portretfotografie.

Het voordeel van een kleine scherptediepte is, zeker als je buiten fotografeert, dat de omgeving snel onscherp wordt en daardoor minder storend. Het portret komt als het ware los van de achtergrond.

fotografie-tanzania-portret-documentaire-3180

Portretfotografie/ portretteren is boeiend om te doen. Er komt veel bij kijken, zoals licht, compositie en techniek. Probeer dit allemaal rustig te doen. Als je als fotograaf onrustig werkt heeft dit zeker invloed op het model.

fotografie-portret-muziek-cello-dana-de-vries-156

Tot de volgende keer.

Paul van Goor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *